به سلامت استخوان های خودتان اهمیت بدهید

به سلامت استخوان های خودتان اهمیت بدهید

تاریخ انتشار : ١٣٩٦/١١/٢٤

دسته بندی :

به سلامت استخوان های خودتان اهمیت بدهید

پوکی استخوان یا استئوپورز بیماریی است که طی آن استخوان ها نازک و متخلل می شوند که موجب کاهش قدرت استخوان ها می شود. این امر موجب افزایش ریسک شکستگی مخصوصا در استخوان های لگن، ستون فقرات، مچ و شانه می شود. استئوپورز را "دزد بی سر و صدا" می نامند زیر از بین رفتن استخوانها اغلب بدون علائم پیش می رود. استئوپورز خیلی اوقات به خاطر تشابه اسمی  با بیماری اسئوآرتریت اشتباه گرفته میشود. استئوپورز یک بیماری استخوانی است در حالی که استئوآرتریت بیماری مفاصل و بافت های اطراف مفاصل است.  
🔺شیوع بیماری
استئوپورز  بخش جدایی ناپذیر از فرایند پیری نیست اما شایع تر از آن چیزی است که خانم ها تصور می کنند. حداقل یک سوم خانم ها دچار شکستگی یک از استخوان هایشان در اثر استئوپورز در طول زندگیشان هستند.

🔺چگونه از استئوپورز پیش گیری کنیم؟
خانم ها در سال های دهه 30 زندگی هر سال 1% از استخوان های خود را از دست می دهند و این فرایند تا دوران قاعدگی ادامه پیدا کرده و بعد از آن به سالانه 2 الی 3% می رسد.
👈با روش های زیر می توانید ریسک این بیماری را کمتر کنید

🔺تغذیه صحیح
کلسیم نیاز ضروری همه قسمت های بدن است. استخوان که عمدتا از کلسیم ساخته شده اند بعنوان بانک کلسیم در بدن محسوب می شود. اگر به حد کافی کلسیم از طریق غذا وارد بدن نشود کلسیم مورد نیاز بدن از استخوان ها برداشت خواهد شد. فراورده های لبنی منبغ عالی برای کلسیم هستند اما از آنجاییکه اعلب تامین کلیسم مورد نیاز بدن از طریق تغذیه امکان پذیر نیست ممکن است که نیاز به مکمل های غذایی حاوی کلسیم باشد. نیاز روزانه بدن در سنین 19 تا 50 سالگی 1000 میلی گرم و در سنین بالاتر 1200 میلی گرم است.
ویتامین D  بعنوان ویتامین نور آفتاب نامیده می شود زیرا که بدن ما با قرار گرفتن در معرض نور خورشید آن را می سازد. در کشور ما به دلایل مختلف مقدار ویتامین D افراد پایین است و معمولا نیاز به مکمل های حاوی ویتامین D در تمام سنین می باشد. منبع غذایی برای ویتامین D بسیار محدود است. نیاز روزانه افراد به این ویتامین در سنین 19 الی 50 سالگی 400 الی 1000 واحد و در سنین بالاتر 800 تا 2000 واحد می باشد. برای آگاهی از وضعیت ویتامین D در بدن خود می توانید به آزمایشگاه مراجعه کرده و درخواست اندازه گیری این ویتامین در خون را داشته باشید.
پروتئین ها مسئول استحکام و انعطاف پذیری استخوان ها هستند و از طرفی عضلات را قوی تر می کنند که از افتادگی و عوارض ناشی از آن پیش گیری می کند.
ویتامین C، ویتامین K، پتاسیم، منیزیم و سایر مواد غذایی مهم از طریق رژیم غذایی سالم مخصوصا رژیم غنی از میوه جات و سبزیجات دریافت می شوند.

🔺فعالیت بدنی
ورزش برای تمام بانوان برای قوی تر کردن عضلات ضروری است که از افتادن و آسیب به ستون فقرات پیش گیری می کند و سرعت از بین رفتن استخوان را کاهش می دهد. حرکات بدنی متنوعی برای این منظور لازم است که شامل تمرین های قدرتی، تمرین های کششی، حرکات تعادلی، تمرین های با وزنه و فعالیت بدنی هوازی می باشد.
داروها و مکمل ها
خانم هایی که در ریسک شکستگی استخوان هستند حتما به پزشک مراجعه کرده و درمان های لازم را دریافت کنند که این امر خطر شکستگی تا 30 الی 70 درصد کاهش می دهد.

👈اگر بالای 50 سال دارید بهتر است بدانید که:
بیش از 80% شکستگی ها در سنین بالای 50 ناشی از استئوپورز است.
کمتر از یک پنجم خانم هایی که شکستگی استخوان داشته اند از نظر استئوپورز بررسی شده اند.
دو سوم شکستگی ها مهره ها بدون درد هستند که تشخیص داده نمی شوند که می تواند منجر به کاهش قد شود. خانم های بالای 50 سال باید هر سال قد خود را چک کنند.
خانم های بالای 65 سال هر ساله تست تراکم استخوان انجام دهند.

خانم های بالای 50 سال از دکتر خود بخواهند که ریسک شکستگی استخوان را در 10 سال آینده برایشان بررسی شود.
زمین خوردن عامل اصلی شکستگی استخوان هاست. یک سوم خانم های بالای 65 ساله هر سال زمین خوردگی دارند. حتما احتیاط های لازم را در این خصوص رعایت کنید.

می توانید با مراجعه به آزمایشگاه نامدار و درخواست انجام آزمایش های مربوط به تراکم استخوان و وضعیت ویتامین ها و مواد معدنی از شرایط سلامتی خود در این خصوص مطلع شوید و در صورت نیاز اقدامات ضروری را انجام دهید.

از کانال تلگرام آزمایشگاه پاتوبیولوژی بهداد دیدن نمایید :

Https://t.me/behdadlab